Ta wyjątkowa zupa wielkanocna swoje korzenie ma w Małopolsce. Została nawet wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jej nazwa pochodzi od głównego składnika - chrzanu, na który w okolicy Sułkowic mówiło się dawniej krzan lub krzon. Tradycyjnej krzonówki nie może zabraknąć na świątecznym stole. Można do niej dodać wędliny czy kiełbasę ze święconki. Oto przepis Ewy Wachowicz na tę pyszną zupę.
Przepis na wielkanocną krzonówkę wg Ewy Wachowicz. Potrzebne składniki
- 250 g łopatki wieprzowej
- 250 g surowego wędzonego boczku
- 250 g wędzonych żeberek
- Wędlina, kiełbasa ze święconki (opcjonalnie)
- 2 l serwatki
- 1 duży korzeń chrzanu
- 1 por
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- Pół selera
- 2-3 liście laurowe
- 3-5 ziaren ziela angielskiego
- 2 gałązki świeżego lubczyku
- 50 g tartego chrzanu
- 5 jajek
- Sól, pieprz
Przepis na wielkanocną krzonówkę wg Ewy Wachowicz. Sposób przygotowania
- Mięso pokrój w kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości wody.
- Gdy mięso będzie już miękkie, zalej je serwatką, zagotuj i odstaw.
- Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach, por posiekaj, a korzeń chrzanu obierz.
- Warzywa dodaj to mięsa, dodaj przyprawy.
- Gotuj przez ok. 20-30 minut, a następnie dodaj lubczyk i tarty chrzan.
Zupę podawaj z ugotowanym jajkiem na twardo, możną ją też posypać posiekanym szczypiorkiem. Krzonówka idealnie komponuje się z pajdą świeżego chleba. Smacznego!