Tradycyjny chłodnik jest robiony z botwiny, jogurtu i warzyw takich jak ogórki czy rzodkiewka. Warto spróbować innych odmian, które są równie pyszne i równie dobrze chłodzą w upały.
Chłodnik ze szpinakiem. Potrzebne składniki:
- 400g jogurtu naturalnego
- 400g kefiru
- 300g świeżego szpinaku
- 2 szklanki bulionu
- 2 ogórki
- sól, pieprz
- koperek
Chłodnik ze szpinakiem. Sposób przygotowania:
- umyty szpinak podduś na patelni przez około 2 minuty
- do miski wlej kefir, jogurt i bulion i dokładnie wymieszaj
- dodaj szpinak sól i pieprz
- chłodnik możesz także zblendować lub zostawić ze szpinakiem w całości
- ogórki pokrój w drobną kostkę i dodaj do chłodnika
- koperek posiekaj i dodaj do środka
- chłodnik odstaw do lodówki na minimum 2 godziny
- podawaj z jajkiem
Czytaj też: Przepis na Cosmopolitan. Kultowy drink z "Seksu w wielkim mieście"
Gotowe, smacznego! Jeśli spodobał ci się ten przepis, to koniecznie spróbuj także pumpkin spice latte oraz domowej quiche.
Zobacz także: Niezawodny przepis na ciasto bez pieczenia. Idealny deser na letnie upały
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl