Głównym składnikiem tradycyjnej zupy są ogórki kiszone. Do przygotowania tej potrawy nasze babcie obowiązkowo wykorzystywały żeberka wołowe oraz 18-procentową śmietanę. Nie szczędziły również warzyw.
Przeczytaj także: Zupa ogórkowa z jabłkami. Przepis Mądrej Babci
Przepis na zupę ogórkową – potrzebne składniki
- średnia porcja żeberek wieprzowych (ok. 200-250 g)
- kostka bulionowa
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 1/4 bulwy selera korzeniowego
- ćwierć główki kapusty włoskiej
- 1 por
- 1 cebula
- 1 duży lub 2 średnie ziemniaki
- 5 ogórków kiszonych
- pół szklanki śmietany 18-procentowej
- łyżeczka mąki pszennej
- łyżka koperku włoskiego
- szczypta pieprzu
- szczypta ziela angielskiego
- liść laurowy
Przeczytaj także: Sezon na szparagi. Przepis na jogurtowy chłodnik
Przepis na zupę ogórkową – sposób przygotowania
- Dokładnie umyj, obierz, a następnie drobno posiekaj warzywa w drobną kostkę. Wyjątek stanowią ogórki kiszone – je należy pociąć w paski.
- Oczyść żeberka i zalej je dwiema szklankami wody. Gotuj je przez ok. pół godziny, aż nabiorą miękkości, w międzyczasie dodając przyprawy oraz liść laurowy.
- Gdy żeberka staną się miękkie, odstaw je z ognia. W oddzielnym naczyniu rozpuść kostkę bulionową zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, dodaj do niego gotowe warzywa z wyjątkiem ogórków oraz koperku.
- W 15-minutowych odstępach dodawaj kolejno ogórki i mięso. W międzyczasie zmieszaj śmietanę, mąkę oraz małą ilość gorącego bulionu tak, aby utworzyły jednolitą masę. Następnie dodaj je do całości.
Przeczytaj także: Tym składnikiem uratujesz zbyt kwaśną zupę. Na pewno masz go w kuchni
Jeśli zupa okaże się zbyt gęsta, dodaj do niej odrobinę wody. Tuż przed samym podaniem hojnie posyp zupę koperkiem.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.