Magda Gessler jest nie tylko doświadczoną restauratorką, lecz także utalentowaną kucharką. Najlepiej świadczy o tym fakt, że wymyślone przez gwiazdę TVN przepisy cieszą się niesłabnącą popularnością. Ten na karkówkę na pewno was nie rozczaruje.
Przeczytaj także: To najnowszy hit McDonald's. Przepis na domowego burgera ukraińskiego
Przepis Magdy Gessler na karkówkę – potrzebne składniki
- dwie łyżki miodu
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- kilogram świeżej karkówki
- jedna czwarta łyżeczki startego imbiru
- jedna druga łyżeczki mielonego pieprzu
- jedna czwarta startej cebuli
- ząbek czosnku
- jedna czwarta łyżeczki cząbru
- szczypta kminu
- majeranek
Przeczytaj także: Przepis na coś słodkiego. Ciasto Lion to większa wersja batonika
Przepis Magdy Gessler na karkówkę – sposób przygotowania
- W misce umieść wszystkie produkty – wyjątek stanowią majeranek oraz karkówka – i dokładnie ze sobą wymieszaj.
- Pokrój karkówkę w plastry o średniej grubości, po czym włóż je do przygotowanej wcześniej marynaty.
- Dokładnie wysmaruj plasterki karkówki marynatą i odstaw na pół godziny.
- Po upływie wskazanego czasu połóż plasterki karkówki na ruszt, dopraw je majerankiem.
Przeczytaj także: Alternatywa dla tradycyjnej "pomidorówki". Przepis na przepyszną zupę
Tak przygotowane plasterki karkówki grillujmy, aż obie strony dokładnie się zarumienią. Możesz je podawać w towarzystwie chleba, warzyw, a nawet dodać odrobinę sosu!