Przepis Magdy Gessler. Podaj gościom, poproszą o dokładkę

Szukasz pomysłu na obiad? Magda Gessler wielokrotnie wychwalała litewskie pierożki zwane kołdunami. A przepisy od znanej restauratorki przecież zawsze są najlepsze. Nie bez powodu to danie prezentowała w "Masterchefie"! Nie czekaj i spróbuj już dziś!

Kołduny Magdy Gessler w "Masterchefie"Kołduny Magdy Gessler w "Masterchefie"
Źródło zdjęć: © Masterchef, YouTube

Kołduny to tradycyjne litewskie pierożki. Choć kiedyś często były podawane na polskich stołach, odeszły w zapomnienie. Dziś przechodzą prawdziwy renesans popularności. Podaj je wśród gości lub rodziny - z pewnością poproszą o dokładkę! A jak dodasz, że prezentowała je sama Magda Gessler w Masterchefie - będą sami prosili o przepis!

Przepis na kołduny Magdy Gessler. Składniki:

  • Ciasto na kołduny:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki oleju
  • duża szczypta drobnej soli
  • Farsz do kołdunów:
  • 500 g zmielonej baraniny (np. karkówka)
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 200 g łoju baraniego lub wołowego
  • 1 główka czosnku
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 1 duża cebula
  • łyżka majeranku
  • sól, pieprz

Przepis na kołduny Magdy Gessler. Wykonanie:

  • Cebulę drobno posiekaj i zrumień na patelni.
  • Lekko przestudź.
  • W dużej misce wymieszaj ze sobą zmieloną wołowinę i baraninę.
  • Następnie dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, łój, podsmażoną cebulę, bulion oraz przyprawy.
  • Całość dokładnie wymieszaj.
  • Masa powinna być dosyć wilgotna, dlatego w razie potrzeby możesz dodać więcej bulionu.
  • Odstaw farsz na kołduny do schłodzenia w lodówce.
  • Przygotuj ciasto na kołduny.
  • Mąkę przesiej przez sitko, a następnie dodaj do niej olej, sól i żółtka.
  • Całość energicznie zagniataj przez kilka/kilkanaście minut do momentu uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta.
  • Ciasto rozwałkuj cienko (podobnie jak na pierogi), a następnie przy pomocy szklanki o średnicy ok. 5 cm wycinaj z niego niewielkie kółka.
  • Na środek każdego z kółek nałóż farsz, a następnie zlep kołduny w taki sam sposób jak lepi się uszka.
  • Zwróć uwagę, aby dobrze skleić brzegi ciasta.
  • Kołduny gotuj w osolonym wrzątku około 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię (czas gotowania zależy od wielkości pierożków i ilości farszu).
  • Kołduny Magdy Gessler doskonale smakują polane masłem z odrobiną koperku.
  • Dobrym pomysłem będzie również podanie ich z bulionem wołowym.
Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Niemowlę w szpitala. Okrutni rodzice zatrzymani
Niemowlę w szpitala. Okrutni rodzice zatrzymani
Rosjanie piszą o trotylu. Wskazano siłę eksplozji
Rosjanie piszą o trotylu. Wskazano siłę eksplozji
Szła przy A1 w kapciach. Zareagowali natychmiast
Szła przy A1 w kapciach. Zareagowali natychmiast
Nie żyje bohater Ukrainy. Zginął w katastrofie
Nie żyje bohater Ukrainy. Zginął w katastrofie
Patrzyła, jak córka zabiera cudzą choinkę. Wysłała list. "Wstyd"
Patrzyła, jak córka zabiera cudzą choinkę. Wysłała list. "Wstyd"
Trump krytykuje ujawnienie zdjęć Billa Clintona z Ghislaine Maxwell. "Straszne"
Trump krytykuje ujawnienie zdjęć Billa Clintona z Ghislaine Maxwell. "Straszne"
Kuriozalny wywiad. Wpadka rosyjskiej dziennikarki
Kuriozalny wywiad. Wpadka rosyjskiej dziennikarki
Ujawnili partnerkę patriarchy Cyryla. Jest z nim od 50 lat
Ujawnili partnerkę patriarchy Cyryla. Jest z nim od 50 lat
Kupowali choinkę, dostali mandat. Wszystko nagrał. "Żenada"
Kupowali choinkę, dostali mandat. Wszystko nagrał. "Żenada"
Pogoda na Sylwestra. Polacy szykujcie się
Pogoda na Sylwestra. Polacy szykujcie się
Czarny scenariusz dla Ukrainy. "Sytuacja może stać się krytyczna"
Czarny scenariusz dla Ukrainy. "Sytuacja może stać się krytyczna"
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada