Popularnością cieszą się zarówno andruty przekładane słodką masą, jak i podane bez żadnych dodatków. Sprawdzają się w formie przekąski do drugiego śniadania, deseru czy przysmaku oferowanego gościom w trakcie spotkania towarzyskiego.
Przeczytaj także: Puszyste i delikatne naleśniki. Dodaj jeden składnik
Przepis na andruty – potrzebne składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/5 kostki masła
- szklanka pełnotłustego mleka
- jedno jajko
- pół szklanki cukru
Przeczytaj także: Deser z PRL-u. Smak dzieciństwa
Przepis na andruty – sposób przygotowania
- W misce umieść mleko, cukier oraz mąkę, wszystkie produkty miksuj, aż utworzą jednolitą masę. Dodaj jajko i powtórz cały proces.
- W garnuszku i na małym ogniu rozpuść masło, uważając, aby uniknąć przypalenia. Gdy już całkowicie zmieni konsystencję, dodaj je do przygotowanej wcześniej masy.
- Wysmaruj formę do pieczenia – kwadratową lub okrągłą – masłem, aby uniknąć przywierania. Pamiętaj, aby nie wylać zbyt dużo ciasta, ponieważ andruty powinny być cienkie.
Przeczytaj także: To był prawdziwy hit w PRL-u. Przepis na piszingera
W zależności od preferencji możesz piec andruty, aż nabiorą złocistobrązowej barwy lub tylko do momentu lekkiego przyrumienienia. Wafelki podajemy zarówno bez żadnych dodatków, jak i z lodami, bitą śmietaną lub polewą o dowolnym smaku.