Mimo że nazwa tego przysmaku może brzmieć nieco "egzotycznie", w rzeczywistości azjatyckie tosty są bardzo proste w przygotowaniu. Do tego do ich wykonania potrzebujemy składników, które współcześnie bez trudu dostaniemy w większości sklepów spożywczych.
Przeczytaj także: Przepis na naleśniki po hawajsku. Wariant idealny na upalną pogodę
Z azjatyckich tostów nie muszą rezygnować osoby, które preferują wegańską lub wegetariańską kuchnię. Wystarczy, że w miejsce np. szynki wieprzowej czy masła użyją roślinnych odpowiedników tych produktów spożywczych.
Przepis na azjatyckie tosty – potrzebne składniki
- chleb tostowy dowolnego rodzaju
- główka kapusty pekińskiej
- łyżka sosu sojowego
- jeden pomidor
- jeden ogórek
- dwa jajka
- ser cheddar
- cztery plasterki szynki wieprzowej
- szczypta brązowego cukru
- łyżka masła do smażenia
Przeczytaj także: Korniszony w serowej panierce. Pyszna przekąska zamiast chipsów
Przepis na azjatyckie tosty – sposób przygotowania
- Dokładnie umyj i osusz wszystkie warzywa. Pokrój pomidory i ogórki w plasterki, a kapustę drobno posiekaj.
- Weź pół łyżeczki masła, rozgrzej na patelni i usmaż na nim oba jajka – po jednym na każdy z dwóch tostów.
- Każdy z tostów będzie składał się z dwóch kromek chleba. Na jednej ułóż warzywa, jajko, ser i dwa plasterki szynki wieprzowej, a drugą przykryj ten "stosik".
- Na patelni rozpuść resztę masła, dodając brązowy cukier. Smaż na nim tosty, uważając, aby nie rozpadły się w trakcie obracania na każdą z połówek.
Tuż przed zjedzeniem skropl każdy z tostów odrobiną sosu sojowego. Jeśli zostało jeszcze kilka plasterków pomidora lub ogórka, warto podać je do śniadania.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.