Tradycja mówi, że pierwsze babeczki powstały w XIX wieku, jeszcze przed wynalezieniem foremek do muffinów. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i idealnie nadają się na spotkania w większym gronie lub dla rodziny miłośników słodyczy. Babeczki dla ośmiu osób upieczesz w 30 minut.
Babeczki z kremem Nutella. Składniki:
- 2 jajka
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 100 g mąki
- 1/2 torebki proszku do pieczenia
- 120 g Nutelli (15 g na porcję)
Babeczki z kremem Nutella. Wykonanie:
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
- Masło ubij z cukrem.
- Jajka wbij do miski i lekko wymieszaj, a następnie pomału i stopniowo wlej do ubitego masła.
- Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj.
- Foremki do babeczek wyłóż papierowymi papilotkami.
- Napełnij ciastem do 2/3 wysokości.
- Wstaw do piekarnika na 10 minut.
- Wyjmij, gdy tylko nabiorą złotego koloru.
- Z ostudzonych babeczek zdejmij łyżką około 1 cm ciasta z samego środka.
- Zachowaj czapeczki i przetnij je na pół.
- Napełnij babeczki Nutellą za pomocą rękawa cukierniczego.
- Przecięte na pół czapeczki ułóż na kształt motylich skrzydełek.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl