Bagietka czosnkowa to prosty wypiek, który odpowiednio podany może zrobić duże wrażenie. Najlepiej smakuje na ciepło zaraz po upieczeniu, ale świetnie sprawdzi się również jako śniadaniowa opcja, jeśli upiecze się ją wieczorem. Bagietkę czosnkową można również podgrzać na grillu lub w piekarniku.
Przepis na bagietkę czosnkową. Potrzebne składniki:
- 30g drożdży
- szklanka wody
- pół łyżeczki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 50g masła
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soli
Przepis na bagietkę czosnkową. Sposób wykonania:
- Drożdże pokrusz, wymieszaj z wodą, cukrem, dwoma łyżkami mąki i zostaw na 15 minut do wyrośnięcia
- Do powstałej drożdżowej mieszanki dodaj mąkę, pół łyżeczki soli i ugniataj na gładką masę, w razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody
- Zostaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia
- Z wyrośniętego ciasta uformuj paluchy, wielkość wedle uznania
- Paluchy pozostaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia
- Przygotuj masło czosnkowe: miękkie masło wymieszaj z rozdrobnionym przez praskę czosnkiem i pozostałą solą
- Każdego palucha natnij wzdłuż szerokości, a nacięcia posmaruj masłem
- Piecz ok 20 minut w temperaturze 200 stopni
Bagietki czosnkowe możesz zrobić większe lub mniejsze jako bułki. Pamiętaj, że jeśli zdecydujesz się na mniejsze, mogą upiec się szybciej, a jeśli na większe, czas pieczenia może się wydłużyć o kilka minut.