Przepis na bakłażana z grilla nie jest trudny w wykonaniu. Podstawą tego dania są trzy składniki - bakłażan, ser mozzarella i pomidor. Jeśli masz ochotę, możesz użyć wędzonego sera, świetnie sprawdzi się tutaj oscypek. Najważniejszym elementem w przygotowaniu bakłażana jest jego wcześniejsze osolenie, które pozwala pozbyć się charakterystycznej goryczy. Nie pomijaj tego kroku. Danie można upiec również w piekarniku.
Przepis na bakłażana z grilla. Potrzebne składniki:
- duży bakłażan
- dwa pomidory
- kulka sera mozzarella
- oliwa
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- czosnek
Czytaj także: Przepis na placki z cukinii. Szybki pomysł na obiad
Przepis na bakłażana z grilla. Sposób wykonania:
- Bakłażana pokrój na grubsze plastry, obsyp solą i odstaw na ok. 30 minut.
- Po tym czasie odciśnij delikatnie każdy plaster i opłucz pod zimną wodą
- Każdy plaster natnij z każdej strony w paski i posmaruj oliwą
- Czosnek pokrój cienko na plasterki i powkładaj między szparki bakłażana
- Na wierzch połóż plasterek mozzarelli i pomidora
- Całość przypraw solą, pieprzem i ziołami
- Piecz na grillu na tacce do momentu, aż bakłażan będzie miękki, a pomidor się przypiecze
- Jeśli używasz piekarnika piecz ok 15 minut w 180 stopniach
Zobacz także: Właściwości bakłażana
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl