Czereśnie to jedne z tych owoców, na które wiele osób czeka cały rok. Gdy przychodzi sezon, targi przepełnione są czerwonymi smakołykami z pestką w środku. Choć niedawno nie zachęcały ceną i zostały okrzyknięte "towarem luksusowym", który za kilogram kosztował nawet 200 złotych, sytuacja wróciła do normy.
Polskie czereśnie zawitały do sklepów i na bazary. Można kupić je o wiele taniej. Średnia cena to 10-15 zł za kilogram. Co zrobić z czereśni? Opcji jest naprawdę mnóstwo. Od soków, nalewek, dżemów, bo zupy owocowe czy ciasta. Poniżej przepis na ciasto z czereśniami, które zawsze wychodzi!
Przepis na ciasto z czereśniami. Potrzebne składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400/500 g czereśni
Przepis na ciasto z czereśniami. Sposób przygotowania:
- czereśnie drylujemy
- do miski wbijamy jajka
- dolewamy olej
- dodajemy cukier
- miksujemy
- dodajemy mąkę i proszek do pieczenia
- miksujemy
- powstałą masę przelewamy do formy (najlepiej okrągłej) wyłożonej papierem do pieczenia
- gdy ciasto jest w foremce, wkładamy na wierzch czereśnie tak, by zatopiły się w masie
- blaszkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni, góra dół
- ciasto z czereśniami pieczemy ok. 40 minut, warto w trakcie sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe, jeśli będzie suchy, można wyjmować
- gotowe, smacznego!