Za pizzą przepada chyba każdy, jednak naturalnym jest, że czasami chce się małej zmiany. Stromboli to jest to! Choć nazwa pochodzi od włoskiej wyspy, jest to danie rodem z USA. Ciasto najprościej jest zwinąć w roladę, choć często spotyka się również i takie wersje, które przypominają pleciony warkocz.
Przepis na stromboli. Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- ulubiony sos do pizzy
- pepperoni
- mozzarella
Czytaj także: Śledzie w oleju. Niezawodny przepis Magdy Gessler
Przepis na stromboli. Wykonanie:
- Mąkę przesiej do miski, dodaj pokruszone drożdże, wodę, oliwę, cukier i sól
- Wyrób ciasto na gładką masę, wyrabiaj je przez ok. 20 minut
- Po tym czasie odłóż ciasto na 15 minut w ciepłe miejsce
- Ciasto ponownie wyrabiaj przez kolejne 5 minut i rozwałkuj na kształt prostokąta
- Posmaruj je wcześniej przygotowanym ulubionym sosem do pizzy
- Układaj pepperoni i ser mozzarella na całej długości ciasta i na połowie jego szerokości
- Zawiń ciasto wzdłuż w roladę
- Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 25 min w temperaturze 180 stopni
Zobacz także: Apetyczne stromboli
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl