Bananowe placuszki to idealne rozwiązanie dla łasuchów. Są zdrowszą i szybszą alternatywą dla zwykłych pancake'ów. Są mięciutkie, puchate i niesamowicie smaczne. Czas pałaszować!
Bananowe placuszki. Składniki:
- 2 jajka
- 180 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru lub miodu
- 1 duży lub 2 małe banany
- szczypta cynamonu
- olej do smażenia
- ulubiona konfitura (opcjonalnie)
Bananowe placuszki. Wykonanie:
- Dojrzałego większego banana (lub dwa mniejsze) rozgniatamy widelcem na papkę.
- W misce w kilka sekund zmiksować ze sobą wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Odstawiamy na kilka minut.
- Na patelnię wlej odrobinę oleju.
- Nakładaj za pomocą łyżki ciasta w kształcie koła, odwróć na drugą stronę każdego placka za pomocą łopatki.
- Smaż na małym ogniu po 2 minutki z każdej strony.
- Dodaj ulubionej konfitury.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: