Danuta i Zenek Martyniukowie wystąpili w porannym programie "Pytanie na śniadanie". Lider grupy Akcent i jego małżonka zaprezentowali widzom smaki Podlasia. W telewizyjnej kuchni, Danuta Martyniuk zdradziła przepis na barszcz ukraiński.
Jest to zupa bardzo sycąca, a przepis zdradził żonie Zenka obywatel Ukrainy. Okazuje się, że słynna potrawa zawiera sekretny trik, dzięki któremu barszcz ukraiński smakuje jeszcze lepiej. Tajemnica tkwi w warzywnej zasmażce.
Przepis na barszcz ukraiński Danuty Martyniuk. Lista składników
Składniki na wywar: Przepis na jesienny rosół Ani Lewandowskiej. Dodaj tajemne składniki
- 100 g chudego szpondru
- korpus kurzy
- włoszczyzna (taka jakiej używa się do rosołu)
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz czarny
Pozostałe składniki:
- 2 duże marchewki
- duża biała cebula
- 4 duże buraki
- 3 łyżki octu winnego
- sól
- pieprz czarny ziarnisty
- koncentrat pomidorowy (ok. 200 g)
- 3 łyżeczki cukru
- szklanka wody
- pół białej kapusty
- 400 g ugotowanej fasoli
- olej do smażenia
- 400 ml kwaśnej śmietany
- pietruszka
Czytaj także: Błyskawiczne serowe ciastka z 3 składników. Wypróbuj raz, a już nigdy nie przestaniesz
Przepis na barszcz ukraiński Danuty Martyniuk. Sposób przygotowania
- na początku ugotuj wywar
- mięso i warzywa zalej wodą
- dodaj przyprawy
- gotuj do miękkości warzyw i mięsa
- oddzielnie ugotuj fasolę
- gdy wywar się gotuje, obierz marchew i buraki, pokrój w cienkie słupki
- na patelni rozgrzej olej, dodaj marchewkę i buraki, wlej ocet, wymieszaj
- pokrój cebulę w pióra, dorzuć na patelnię
- dodaj sól i pieprz, wymieszaj
- smaż ok. 15 min. często mieszając
- do garnka lub miseczki przełóż koncentrat pomidorowy
- dodaj szklankę wody i cukier, wymieszaj
- zalej koncentratem smażone warzywa, duś 15 min.
- do wywaru mięsnego dodaj cienko pokrojoną kapustę, gotuj 30 min.
- dodaj zasmażkę z warzyw i koncentratu, gotuj 40 min., dorzuć fasolę, gotuj do pełnej miękkości
- gotowe!