Batony granola to szybka, zdrowa i smaczna przekąska. Poniżej publikujemy podstawowy przepis, który możesz zmodyfikować, dodając ulubione składniki, takie jak żurawina czy orzechy.
Czytaj także: Kultowy napój PRL. Przepis na oranżadę, smak dzieciństwa
Przepis na batony granola. Potrzebne składniki
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 4 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki miodu
Czytaj także: Przepis na "magiczny" pudding. Tylko trzy składniki
Przepis na batony granola. Sposób przygotowania
- Podgrzej masło orzechowe w rondelku na małym ogniu i mieszaj, żeby się rozpuściło
- Dodaj miód i wymieszaj
- Dorzuć płatki owsiane i dokładnie wymieszaj
- Opcjonalnie możesz dodać ulubione dodatki np. orzechy i żurawinę
- Przełóż masę do formy
- Piecz przez ok. 6 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
- Po całkowitym wystudzeniu pokrój ciasto w prostokąty i serwuj w formie batonów
Zobacz także: Najlepsze tosty z serem. Szef kuchni zdradził przepis
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl