Oto prosty przepis na przepyszne danie, którego smak zadowoli każdego. Wystarczą wołowina, cebula, panierka i wyśmienity sos. Smakuje prawie tak samo, jak Big Mac z popularnej sieci fast-food.
Przeczytaj także: Przepis na zupę, która działa jak afrodyzjak. Zaskakujący składnik
Przepis na Big Maca. Potrzebne składniki:
- 1 cebula
- 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2,5 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczka sproszkowanej cebuli
- 1 łyżeczka sproszkowanej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 1 paczka serka topionego w plasterkach
- 4 ogórki konserwowe
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 szklanki bułki tartej
- 30 dg majonezu
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka octu winnego
- 1 butelka oleju (do smażenia)
- bułka do Big Maca (opcjonalnie)
Przepis na Big Maca. Sposób wykonania:
- Pokrój cebulę i rozdziel pojedyncze jej warstwy. Po przekrojeniu mają przypominać pierścienie.
- Dodaj do mielonej wołowiny sól, pieprz i 1 łyżkę sproszkowanego czosnku. Wymieszaj przyprawy z mięsem dłonią.
- Wyłóż wcześniej przygotowane pierścienie cebulowe mięsem. Połóż pierścień na blacie i wypełnił wnętrze zmieloną wołowiną.
- Na wołowinę połóż okrągły plasterek topionego serka.
- Na serek połóż kilka kawałków drobno pokrojonego ogórka konserwowego.
- Połóż kolejny plasterek serka topionego.
- Dodaj kolejną warstwę mięsa mielonego. Ułóż je tak, jak poprzednio.
- Tak przygotowany krążek cebulowy z mięsem, serkiem topionym i korniszonami zanurz w mące. Następnie w jajku, w bułce tartej, ponownie w jajku i jeszcze raz w bułce tartej.
- Do średniej wielkości garnka wlej olej, który ma posłużyć do smażenia kotlecików. Olej wypełniać ma około 4/5 garnka.
- Włącz kuchenkę i podgrzej olej do momentu, aż zacznie się lekko gotować.
- Teraz zanurz w nim kotleciki. Smaż je, aż panierka z zewnątrz wyraźnie się zarumieni, a w środku mięso przestanie być surowe.
Czytaj także: Wegański smalec. Szybki przepis na pyszną pastę
- Teraz przygotuj sos. Najpierw do miski dodaj majonez.
- Teraz dodaj drobniutko pokrojone korniszony.
- Następnie dodaj musztardę, ocet winny, sproszkowaną cebulę i czosnek, a także cukier, sproszkowaną wędzoną paprykę i biały pieprz.
- Wszystko wymieszaj ze sobą. Ma powstać sos o lekko pomarańczowej barwie.
Z takim sosem kotleciki smakują najlepiej. Kotleciki mogą posłużyć jako danie główne. Wtedy warto włożyć kotleta do bułki, jak na zdjęciu ilustracyjnym. Do bułki można wtedy dodać ser żółty, sałatę, cebulę i dwa plastry pomidora. Następnie całość włożyć na chwilkę do rozgrzanego pieca lub mikrofalówki, aby ser nieco się roztopił. Smakuje wspaniale!