Biszkopt nadaje się do praktycznie do wszystkiego. W dodatku jest wyjątkowo prosty. Jego przygotowanie zajmie Ci maksymalnie godzinę!
Przygotuj w domu fantastyczny biszkopt, który nie opadnie w trakcie pieczenia. Przepis jest naprawdę prosty. W dodatku nie potrzeba wcale wielu składników.
Przepis na biszkopt. Potrzebne składniki:
- 3 jajka
- 100 gramów mąki pszennej
- 35 gramów mąki ziemniaczanej
- 100 gramów cukru
Czytaj także: Przepis na placki. Ten składnik zmienia wszystko
Przepis na biszkopt. Sposób przygotowania:
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaj i przesiej. Wyciągnij z lodówki jajka – powinny być w temperaturze pokojowej.
- Wyłóż papierem do pieczenia formę. Nastaw piekarnik na 160 stopni Celsjusza.
- Ubij jajka z cukrem na sztywno. Im lepiej ubijesz jajka tym ładniejszy i bardziej puszysty będzie biszkopt, dlatego zaleca się ubijanie przez minimum 10 minut.
- Dodaj do jajek przesianą mąkę w dwóch turach. Delikatnie wymieszaj.
- Upiecz biszkopt przez 35-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza.
Wyśmienity biszkopt. Prosty i szybki przepis!
Biszkopt to świetny pomysł na każdą okazję! Spróbuj także innych naszych przepisów, w tym na sernik japoński oraz rosół.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl