Budyń jaglany sprawdzi się zarówno w formie lekkiej kolacji, jak i sycącego śniadania. Wszystko zależy od tego, na które z dodatków się zdecydujemy. Orzechy i kawałki czekolady będą zbyt ciężkie do strawienia przed snem, za to dodadzą nam energii przed męczącym dniem.
Przeczytaj także: Tradycyjny budyń na obiad. Zaskakujący przepis Roberta Makłowicza
Przepis na budyń jaglany – potrzebne składniki
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- szklanka mleka krowiego lub roślinnego
- jako opcjonalne dodatki: garść orzechów włoskich lub laskowych, posiekana czekolada – mleczna, biała lub gorzka – owoce
Przeczytaj także: Ten budyń ugotujesz bez mleka. Zaskakujący przepis na popularny deser
Przepis na budyń jaglany – sposób przygotowania
- Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Ostudzoną i odsączoną z wody kaszę umieść w garnuszku. Cały czas mieszaj zawartość, aby uniknąć przypalenia.
- Zdejmij garnek z ognia po około 12-15 minutach, kiedy kasza jaglana napęcznieje od wchłoniętego mleka. Mieszaj jeszcze przez chwilę, a następnie pozostaw, żeby nieco ostygła.
- Kiedy kasza i mleka nieco ostygną, zmiksuj je na gładką masę przy użyciu blendera.
Przeczytaj także: Przepis na owsiankę budyniową. Pyszne, proste i ciepłe śniadanie
Jeśli podajesz budyń jaglany na kolację, nie dodawaj do niego żadnych owoców, słodyczy czy orzechów. Gdy przygotowujesz śniadanie, możesz pozwolić sobie na dorzucenie np. garści malin, odrobiny czekolady czy kilku orzechów.