Przepis na bułeczki cynamonowe składa się z kilku łatwo dostępnych składników, a jego wykonanie jest bardzo proste. Sekretem na idealne ciasto, który sprawdzi się także przy wypieku pizzy, chałki czy drożdżówek to jego wyrabianie. Powolne ugniatanie ciasta na gładko powinno zająć około 20 minut. Dzięki temu mamy gwarancję, że nasz wypiek dobrze wyrośnie, a do tego będzie miękki i delikatny.
Przepis na bułeczki cynamonowe. Potrzebne składniki:
- 30g drożdży
- pół szklanki mleka
- dwie i pół szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 3 łyżeczki cynamonu
- 170g masła
- pół szklanki cukru pudru
- wyciśnięty sok z połówki cytryny
Przepis na bułeczki cynamonowe. Sposób przygotowania:
- Drożdże pokrusz na kawałki i rozpuść w miseczce z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru, dodaj łyżkę mąki, wymieszaj i odstaw na 15 minut
- Gdy drożdże zaczną pracować, dodaj je do mąki i wyrabiaj ciasto na gładką masę przez 20 minut
- Jeśli ciasto klei się do rąk, dodaj więcej mąki, jeśli jest zbyt zwarte dodaj odrobinę mleka
- Gdy ciasto będzie już wyrobione, odstaw je do wyrośnięcia na pół godziny
- W tym czasie rozpuść w rondelku masło i dodaj do niego brązowy cukier i cynamon
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj w kształt kwadratu o grubości ok. 1 cm, jego powierzchnię posmaruj obficie maślano-cukrową masą
- Zawiń ciasto w roladę i pokrój na kawałki o szerokości ok. 3-4cm
- Tak przygotowane kawałki ułóż obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Piecz ok .25 minut w 180°C do zarumienienia
- Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny, tak przygotowanym lukrem polej upieczone bułeczki
Czytaj także: Przepis na lody. Idealne na lato. Tylko 3 składniki
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl