Cebularze kojarzą się przede wszystkim z Lublinem, ale nie trzeba jechać aż tam, żeby zjeść dobrą bułkę z cebulą. Wystarczą proste składniki, które zazwyczaj i tak mamy już w domu. Przepis jest prosty, a ciepły cebularz to niebo w gębie!
Przepis na cebularze. Składniki
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 500 g mąki
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki soli
- 60 g masła
farsz cebulowy
- 2 duże cebule
- 3 łyżki maku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Przepis na cebularze. Wykonanie:
- Najpierw przygotuj farsz - cebulę obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do gotującej się wody na 3 minuty
- Cebulę odcedź, wymieszaj z makiem i olejem, odstaw w słoiku na później
- Drożdże wymieszaj z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka, zostaw do wyrośnięcia
- Rozpuść masło z resztą mleka
- Zaczyn wymieszaj z ciepłym mlekiem i masłem, dodaj do mąki z solą
- Jajko roztrzep widelcem i dodaj do pozostałych składników, zostawiając 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy
- Wyrób ciasto, tak, by się nie kleiło
- Pozostaw do wyrośnięcia (60 - 90 minut).
- Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i ugniataj ok. 2 minuty
- Podziel na 14 części, każdą część rozwałkuj na placek, ułóż na cienko wysmarowanej olejem blasze do pieczenia
- Brzegi placków posmaruj odłożonym jajkiem
- Rozłóż cebulę z makiem, zostawić do wyrośnięcia (30 - 60 minut).
- Piecz przez ok. 20 minut w 180 stopniach C na lekko złoty kolor.
Zobacz także: Przepis na domowe cebularze
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl