Pierożki dim sum spożywane są zwłaszcza w południowych Chinach. Mogą mieć najróżniejsze nadzienie. Znajdą się tutaj opcje zarówno mięsne jak i wegetariańskie.
W Chinach, dim sum często je się do herbaty. Podawane są przed południem w lokalach specjalizujących się w tego typu przekąskach. Z naszym przepisem ich przygotowanie zajmie Ci maksymalnie pół godziny.
Przepis na chińskie pierożki dim sum. Potrzebne składniki:
Ciasto:
- ciasto na wontony (do kupienia w sklepie orientalnym)
Nadzienie:
- 200 gramów mielonego mięsa/krewetek/innego nadzienia
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1,5 łyżki posiekanego pora
- 1 łyżka startej cebuli
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 białko
Sos do maczania:
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1,5 łyżki octu ryżowego ryżowego
- 3 łyżeczki oleju sezamowego
- 1,5 łyżki drobno posiekanego pora
- 1 łyżka tartego imbiru
Czytaj także: Przepis na currywursta. Klasyka niemieckiego fastfoodu
Przepis na chińskie pierożki dim sum. Sposób przygotowania:
- Przygotuj sos do maczania: wszystkie składniki wymieszaj w miseczce.
- Przygotuj nadzienie: Wymieszaj składniki nadzienia, dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
- Przygotuj kwadraty z ciasta o boku około 6–7 cm. Na wierzch nakładaj po łyżce nadzienia. Zbieraj boki ciasta do środka, ale nie sklejaj go do końca.
- Koszyczek do gotowania na parze wyłóż krążkiem z papieru do pieczenia, z wyciętymi kilkoma otworami. Papier posmaruj cienko olejem i ułóż pierwszą partię pierożków. Zamknij naczynie i gotuj na dużej parze, przez około 7 minut.
- Skrop pierożki odrobiną sosu do maczania. Jedz je pałeczkami lub palcami maczając w sosie.
Przepis na chińskie pierożki dim sum. Perfekcyjne orientalne danie
Możesz podawać pierożki z chlebem. Same również smakują wyśmienicie. Spróbuj także innych naszych przepisów, w tym na sernik japoński oraz rosół.
Obejrzyj także: Gotowanie na parze - czy warto?