Chlebek z masła orzechowego to wersja pieczywa bez drożdży. Idealnie smakuje z dżemem lub bez dodatków. Niektórzy docenią go również w słonej wersji np. do kanapek z wędliną lub serem. Najważniejsze jednak, że do jego przygotowania nie potrzeba specjalnych umiejętności i drożdży.
Chleb bez drożdży z masła orzechowego. Potrzebne składniki
- 260g mąki pszennej
- 55g cukru
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 330 ml mleka
- 125g masła orzechowego
Chleb bez drożdży z masła orzechowego. Sposób przygotowania
- W dużej misce wymieszaj razem suche składniki
- Ciepłe mleko wymieszaj dokładnie z masłem orzechowym
- Dodaj mleko z masłem orzechowym do suchych składników i dokładnie wymieszaj
- Przełóż do keksówki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia
- Piecz przez ok. godzinę w temperaturze 160 st. C.
- Przed pokrojeniem zaczekaj, aż dobrze ostygnie
Masz ochotę na pyszny deser bez mąki? Polecamy przepis na czekoladowe ciasto bez mąki.