Mimo swojej "egzotycznej" nazwy chłodnik z awokado z pewnością przypadnie go gustu nawet zwolennikom tradycyjnej kuchni. Do jego przyrządzenia również wystarczą produkty, które znajdziemy w każdym warzywniaku lub dobrze zaopatrzonym markecie.
Przeczytaj także: Najlepsza zupa na lato. Przepis na szybki chłodnik
Przepis na chłodnik z awokado – potrzebne składniki
- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
- duży ogórek zielony
- 2 dojrzałe awokado
- 1/3 cebuli
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżka soku z limonki
- garść pestek z dyni
Przeczytaj także: Przepis na chłodnik ogórkowy. Idealna zupa na lato
Przepis na chłodnik z awokado – sposób przygotowania
- Dokładnie umyj, obierz i pokrój cebulę oraz ogórek w cienkie plasterki.
- Obierz awokado, a następnie przekrój tak, by usunąć pestkę.
- Tak przygotowanego ogórka, cebulę i awokado umieść w naczyniu. Dodaj jogurt naturalny oraz sok z limonki, a następnie dokładnie zmiksuj całość.
- Gdy masa stanie się zupełnie gładka, dodaj do niej przyprawy i wymieszaj.
Przeczytaj także: Sezon na szparagi. Przepis na jogurtowy chłodnik
Przed podaniem chłodnika należy dodać do niego kilka kostek lodu. Wierzch posyp garścią pestek z dyni, których smak będzie przyjemnie kontrastować z pozostałymi składnikami.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.