Orzechowiec to popularne ciasto podawane zwłaszcza w czasie świąt i dużych spotkań rodzinnych. Doskonale nadaje się na deser po obfitym posiłku, zwłaszcza popijane kawą albo grzanym winem. Oto przepis na ciasto orzechowe.
Do ciasta:
Dwa jajka
Szklanka masła
Dwie szklanki cukru
Łyżeczka aromatu migdałowego
Łyżeczka aromatu waniliowego
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Łyżeczka cynamonu
Pół łyżeczki soli
Pół łyżeczki sody oczyszczonej
Szklanka mleka półtłustego
Szklanka migdałów w słupkach
Szklanka orzechów włoskich
Szklanka orzechów laskowych
Szklanka nerkowców
Do polewy:
Pół szklanki cukru pudru
3-4 łyżeczki mleka półtłustego
Garść migdałów w słupkach, nerkowców i orzechów włoskich
Sposób przygotowania
- Białka jajek umieścić w małej misce i zostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej. Nagrzać piekarnik do 170 stopni. W większej misce ubić żółtka jajek z masłem i cukrem. Dodać aromaty waniliowy i migdałowy.
- W kolejnej misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą i sodą oczyszczoną. Następnie wraz z mlekiem dodać do masy z jajek i masła i wymieszać aż powstanie ciasto
- Orzechy podgrzać na patelni przez pięć minut, aż zbrązowieją i staną się chrupkie.
- Dodać proszek do pieczenia do białek i trzepaczką wymieszać w szybkim tempie. Dodać do ciasta.
- Ciasto przełożyć do tortownicy i piec przez godzinę.
- Polewę przygotować w miseczce, mieszając cukier puder z mlekiem. Rozsmarować po powierzchni ciasta, posypując dodatkowymi orzechami.
Smacznego!
Ciasto jest może nieco kaloryczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką przyjemność. Możemy je podać również z lodami waniliowymi albo owocami. Wszystko zależy od naszej inwencji.
Czytaj także: Prosty przepis na łazanki. Obiad na kilka dni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.