Przepisów na frytki jest bardzo wiele, podobnie jak dań, z którymi pokrojone w paski ziemniaki idealnie się komponują. Frytki najczęściej bywają smażone na głębokim tłuszczu. W warunkach domowych wielu z nas piecze też frytki w piekarniku.
Zrobienie smacznych, domowych frytek może umożliwić nam również mikrofalówka. Choć wiele dań po podgrzaniu w mikrofalówce traci swoją strukturę, to dzięki zastosowaniu kilku zasad możemy tego uniknąć.
Dzięki temu szybko uzyskamy smaczne danie niewielkim nakładem pracy. Oto przepis na chrupkie, pikantne frytki w stylu indyjskim.
Czytaj także:
Przepis na chrupiące frytki z mikrofalówki. Potrzebne składniki:
- Dwa duże ziemniaki
- Łyżeczka soli
- Łyżeczka kolendry w proszku
- Łyżka świeżej kolendry
- Dwie łyżki mąki kukurydzianej lub ryżowej dla dodania chrupkości
- Dwie łyżki masła
- Łyżeczka sproszkowanego chilli (pieprzu cayenne)
- Pół łyżeczki kurkumy
- Pół łyżeczki pieprzu
Przepis na chrupiące frytki z mikrofalówki. Sposób przygotowania:
- Obrane ziemniaki kroimy w paski, opłukujemy dokładnie wodą i osuszamy ściereczką
- Wrzucamy pokrojone ziemniaki do miski, dodajemy przyprawy i stopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy
- Dosypujemy mąkę kukurydzianą i jeszcze raz dokładnie mieszamy
- Rozkładamy frytki tak, by przywierały do ścianek miski; jeśli jest ich zbyt wiele, część wyjmujemy
- Ustawiamy mikrofalówkę na 5 minut
- Smacznego, chrupkie, hinduskie frytki są gotowe!