Przepis na chrupiące frytki z mikrofalówki
Frytki to jedna z ulubionych przekąsek wielu ludzi. Świetnie nadają się do obiadu, a ich zaletą jest to, że można przygotować je na różne sposoby - niekoniecznie smażąc je na głębokim tłuszczu.
Przepisów na frytki jest bardzo wiele, podobnie jak dań, z którymi pokrojone w paski ziemniaki idealnie się komponują. Frytki najczęściej bywają smażone na głębokim tłuszczu. W warunkach domowych wielu z nas piecze też frytki w piekarniku.
Zrobienie smacznych, domowych frytek może umożliwić nam również mikrofalówka. Choć wiele dań po podgrzaniu w mikrofalówce traci swoją strukturę, to dzięki zastosowaniu kilku zasad możemy tego uniknąć.
Skandal, co robią na Kasprowym. "Wygląda fajnie, ale może skończyć się tragicznie"
Dzięki temu szybko uzyskamy smaczne danie niewielkim nakładem pracy. Oto przepis na chrupkie, pikantne frytki w stylu indyjskim.
Czytaj także:
Przepis na chrupiące frytki z mikrofalówki. Potrzebne składniki:
- Dwa duże ziemniaki
- Łyżeczka soli
- Łyżeczka kolendry w proszku
- Łyżka świeżej kolendry
- Dwie łyżki mąki kukurydzianej lub ryżowej dla dodania chrupkości
- Dwie łyżki masła
- Łyżeczka sproszkowanego chilli (pieprzu cayenne)
- Pół łyżeczki kurkumy
- Pół łyżeczki pieprzu
Przepis na chrupiące frytki z mikrofalówki. Sposób przygotowania:
- Obrane ziemniaki kroimy w paski, opłukujemy dokładnie wodą i osuszamy ściereczką
- Wrzucamy pokrojone ziemniaki do miski, dodajemy przyprawy i stopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy
- Dosypujemy mąkę kukurydzianą i jeszcze raz dokładnie mieszamy
- Rozkładamy frytki tak, by przywierały do ścianek miski; jeśli jest ich zbyt wiele, część wyjmujemy
- Ustawiamy mikrofalówkę na 5 minut
- Smacznego, chrupkie, hinduskie frytki są gotowe!