Churros to inaczej hiszpańskie pączki, choć pączków nie przypominają. To smażone na głębokim oleju ciastka, które podaje się z cukrem pudrem i cynamonem lub czekoladą. Najczęściej deser ten stanowi dodatek do mocnej, czarnej kawy.
Przepis na churros. Potrzebne składniki:
- 200 g mąki
- 250 ml wody
- 30 g masła
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- cukier puder do podania lub polewa czekoladowa
- olej do smażenia
Przepis na churros. Sposób wykonania:
- Wodę, masło, cukier i sól wrzuć do garnuszka i zagotuj aż masło się rozpuści
- Dodaj mąkę i mieszaj gotując wciąż na małym ogniu
- Wyłącz gaz i zacznij miksować masę w tym czasie dodaj jajko, gdy masa się połączy, dodaj drugie wciąż miksując
- W garnku rozgrzej ok. pół litra oleju
- Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką ok 1cm
- Wyciskaj churros z rękawa do gorącego oleju
- Smaż churros do tej pory, aż nabiorą złotego koloru, wyjmij je z oleju i połóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by ociekł z nich tłuszcz
- Czynność powtarzaj do tej pory, aż skończy się ciasto
Gotowe churros najlepiej smakują na ciepło!
Zobacz także: Churros – słodka przekąska z Hiszpanii
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl