Ciasteczka maślane są idealną propozycją, jeśli mamy ochotę na słodką przekąskę. Świetnie sprawdzą się również w przypadku, kiedy wpadną do nas niespodziewani goście.
Przepis na ciasteczka maślane domowej roboty. Potrzebne składniki
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół kostki masła – koniecznie zimnego
- 3 szklanki mąki tortowej
- 3 żółtka
Przeczytaj także: Przepis na ciastka Oreo. W domu zrobisz je za ułamek ceny
Przepis na ciasteczka maślane domowej roboty. Sposób przygotowania
- Umieść w misce całą mąkę, sól, cukier oraz proszek do pieczenia.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie sypkie produkty, a następnie dodaj do nich żółtka i masło.
- Ugniataj ciasto, dopóki nie stworzy jednolitej masy. Jeśli będzie kleiło się do rąk, możesz posypać jego wierzch cienką warstwą mąki.
- Rozwałkuj ciasto przy pomocy wałka, a następnie wytnij foremkami ciasteczka.
- Umieść ciastka na blaszce. Żeby ciastka nie przywarły do spodu, wyłóż ją papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem.
Przeczytaj także: Przepis na ciasteczka z trzech składników. Smaczne, jak u babci
Ciasteczka należy piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Powinny być gotowe po upływie około 10-15 minut. Jeśli masz ochotę, posmaruj ich wierzch czekoladą lub lukrem.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.