Do przygotowania ciastek budyniowych niezbędny jest nie tylko budyń oraz masło. Koniecznym dodatkiem będzie również słodka śmietanka, a także cukier waniliowy. Jeśli zabraknie jednego z podanych niżej składników, proporcje zostaną zaburzone, a efekt może nas rozczarować.
Przeczytaj także: Ulubione ciasteczka naszych babć. Przepis na ciasteczka piwoszki
Przepis na ciastka budyniowe – potrzebne składniki
- kostka zimnego masła
- dwie szklanki mąki
- trzy jajka
- łyżka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
- szklanka cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego
- łyżka białego cukru
- budyń waniliowy w proszku – pamiętaj, że musi zostać w takiej formie, a nie ugotowany
Przeczytaj także: To był prawdziwy hit w PRL-u. Przepis na piszingera
Przepis na ciastka budyniowe – sposób przygotowania
W misce umieść wszystkie sypkie składniki – łącznie z budyniem – a całość dokładnie wymieszaj.
- Oddziel żółtka od białek, a masło pokrój na mniejsze kawałki.
- Do wymieszanych wcześniej sypkich składników dodaj masło, żółtka oraz śmietankę.
- Ugniataj wszystkie składniki, aż uzyskasz gładką masę. Zrób z niej kulę, którą następnie owiniesz folią spożywczą albo aluminiową i wstawisz do lodówki.
- Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na stolnicy. Powycinaj z niego okrągłe kawałki – jeśli nie posiadasz foremki, możesz z powodzeniem użyć szklanki.
- Ułóż wycięte ciasteczka na papierze do pieczenia lub w foremce. Jeżeli decydujesz się na drugą opcję, nie zapomnij o wysmarowaniu wnętrza masłem, żeby uniknąć przylegania.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ciasteczka należy piec od 15 do 20 minut.
Przeczytaj także: Zajadały się nimi nasze mamy i babcie. Przepis na "PRL-ki"
Ciasteczka wyjmij dopiero, gdy uzyskają złocistobrązowy kolor. Jeśli należysz do łasuchów, możesz posypać je cukrem pudrem lub wysmarować wierzch lukrem.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.