Przepis na domowe Oreo jest bardzo prosty. Ciasteczka zrobione w domu mają też tę przewagę nad oryginalnymi, że nie dorzucisz do nich syropu glukozowo-fruktozowego, substancji spulchniających ani emulgatorów. Spróbuj domowych ciasteczek Oreo, a różnicę odczuje zarówno Twój żołądek, jak i portfel.
Przepis na domowe Oreo. Potrzebne składniki:
- 225 g miękkiego masła
- 250 g mąki uniwersalnej
- 200 g cukru
- 2 duże jajka
- 150 g ciemnego kakao
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
nadzienie:
- 115 g masła
- 240 g cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przepis na domowe Oreo. Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj mikserem masło z cukrem i solą na puszystą masę, dodaj jajka i ponownie zmiksuj
- Do miski przesiej mąkę, kakao i sodę oczyszczoną, wymieszaj na jednolitą masę
- Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę
- Nastaw piekarnik na 160 stopni Celsjusza
- Podziel ciasto na cztery części, rozwałkuj każdą między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na grubość 0,5 cm
- Wycinaj ciastka z pomocą małej okrągłej foremki lub kieliszka do szampana
- Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ponad 1 cm przerwy
- Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut, pozwól ciastkom całkowicie wystygnąć
- Zrób nadzienie: zmiksuj masło, cukier puder i ekstrakt waniliowy do uzyskania puszystej masy
- Nałóż nadzienie na jedno ciasteczko, dociśnij drugim i usuń nadmiar wypływający po bokach
I gotowe! Domowe ciasteczka Oreo będą przepyszne jako samodzielny deser, ale z ich pomocą możesz też zrobić sernik Oreo na zimno lub lody o smaku Oreo.
Zobacz też: Amerykańskie ciasteczka z czekoladą
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.