Kto nie lubi kakao? To przysmak zarówno małych, jak i dużych. Kakao stanowi także najważniejszy z produktów, niezbędny do przygotowania ciastek z dwóch składników.
Przeczytaj także: Symbol PRL-u wraca do łask. Przepis na ciastka na bazie amonu węglanu
Przepis na ciastka z dwóch składników – potrzebne składniki
- pół szklanki oleju kokosowego
- pięć, sześć łyżek kakao: w zależności od naszych preferencji, w wersji słodkiej lub gorzkiej
- opcjonalnie: orzechy laskowe, maliny, rodzynki itp.
Przeczytaj także: Przepis na ciastka budyniowe. Słodkie i miękkie, rozpływają się w ustach
Przepis na ciastka z dwóch składników – sposób przygotowania
- Umieść cały olej kokosowy w garnku, podgrzewaj go na wolnym ogniu w formie kąpieli wodnej.
- Kiedy olej już się rozpuści, nie zdejmuj garnka z ognia, lecz ewentualnie przykręć odrobinę palnik. Zacznij dodawać do niego kakao po jednej łyżeczce, cały czas mieszając, aby uniknąć przypalenia.
- Po umieszczenia w garnku całego kakao mieszaj masę, aż uzyskasz jednolitą i gładką konsystencję. Jeśli preferujesz ciastka z dodatkami, to właśnie moment, kiedy należy je dodać.
- Tak przygotowaną masę umieść w specjalnych foremkach, a następnie wstaw do lodówki, aby stężała.
Przeczytaj także: Ulubione ciasteczka naszych babć. Przepis na ciasteczka piwoszki
Twoje ciastka czekoladowe są gotowe. Ich przygotowanie nie powinno było zająć więcej niż 15-20 minut.