Ciasto daktylowe sprawdzi się na każdą okazję. Możemy podać je do poobiedniej herbaty, jako deser po wystawnej kolacji czy dodatek do kawy z przyjaciółką. W zależności od preferencji naszych i osób, które zamierzamy poczęstować, należy wybrać wariant z lub bez rodzynek.
Przeczytaj także: Ciasto marchewkowe według Ani Starmach. Idealne na jesienne dni!
Przepis na ciasto daktylowe — potrzebne składniki:
- duża łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka cukru waniliowego
- łyżka cukru białego
- półtorej szklanki mąki pszennej
- pół kostki masła
- dwa jajka
- 0,3 kg suszonych daktyli
- 0,1 kg suszonych rodzynek — opcjonalnie
Przeczytaj także: Ciasto "4 łyżki". Ekspresowy deser do kawy
Przepis na ciasto daktylowe — sposób przygotowania
- Posiekaj daktyle i rodzynki na mniejsze części. Zalej je wrzącą wodą w takiej ilości, żeby zakryła wszystkie fragmenty i odsącz po około 10 minutach.
- Ucieraj masło z cukrem białym i waniliowym, aż składniki się połączą i uzyskasz miękką masę.
- Do tak przygotowanej masy dodaj dwa jajka, całość utrzyj, dodając w międzyczasie mąkę i proszek do pieczenia.
- Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, umieść je w uprzednio wysmarowanej masłem formie — w ten sposób unikniesz przywierania.
- Ciasto należy piec przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza.
Przeczytaj także: Tak brownie robi Ania Lewandowska. Zdradziła sekretny składnik
Zanim zjesz ciasto, odstaw je na pewien czas do ostygnięcia. Możesz podawać je bez dodatków, jak i w towarzystwie kulki lodów, posypane cukrem pudrem czy z bitą śmietaną.