Ciasto kaktus to idealny deser na lato. Jest słodkie i orzeźwiające, a co najważniejsze można je wykonać bez piekarnika. Doskonałym przepisem podzieliła się youtuberka z kanału KuchniaRenaty.
Ciasto kaktus. Potrzebne składniki:
- paczka herbatników
- 400g twarogu
- 620ml śmietanki kremówki
- 500 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 300g malin
- 300g białej czekolady
- zielony barwnik
- żółty barwnik
- opcjonalnie: pestki malin
Czytaj także: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Ciasto kaktus. Sposób wykonania:
- do szklanki gorącej wody wsyp galaretki cytrynowe i dwie łyżeczki żelatyny
- wszystko dokładnie wymieszaj, aby żelatyna i galaretki rozpuściły się w wodzie, a następnie odstaw do wystudzenia
- spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż warstwę herbatników
- maliny przetrzyj przez sito
- do twarogu dodaj cukier puder i zmiksuj
- do twarogu wlej mleko skondensowane i zmiksuj
- dodaj tężejąca galaretkę i zmiksuj
- 500 ml śmietany kremówki ubij na sztywno
- masę podziel na dwie części
- do jednej części dodaj żółty barwnik, a do drugiej dodaj mus z malin
- na herbatniki wylej żółtą masę i wstaw do lodówki na kilkanaście minut
- następnie wylej na ciasto czerwoną warstwę masy
- ciasto wstaw do lodówki na około godzinę
- 120 mln śmietany kremówki wlej do rondelka i dodaj białą czekoladę
- czekoladę ze śmietaną podgrzewaj do momentu aż wszystko się rozpuści
- dodaj zielony barwnik i dokładnie wymieszaj
- dodaj pestki malin i ponownie wymieszaj
- ciasto wyjmij z lodówki i z każdej strony polej zieloną polewą, a następnie włóż do lodówki, żeby polewa stężała
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl