Mimo że nazwa mogłaby sugerować coś zupełnie innego, w rzeczywistości ważnym składnikiem ciasta kawowego są... truskawki. Nie musimy jednak planować wyjścia do warzywniaka – wystarczy tylko odrobina dżemu truskawkowego. W zależności od twoich preferencji, może być gładki lub z kawałkami owoców.
Przepis na ciasto kawowe – potrzebne składniki
- 3/4 kostki masła
- szklanka cukru pudru
- 3 jajka
- szklanka mąki tortowej
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Polewa do ciasta kawowego – potrzebne składniki
- 1,5 szklanki cukru pudru
- pół kostki masła
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki dżemu truskawkowego
- garść orzechów włoskich
Przeczytaj także: Ciasto Kinder Country bez pieczenia. Smakuje jak lody
Przepis na ciasto kawowe – sposób przygotowania
- Ubijaj cukier z masłem, aż uzyskasz puszystą i jednolitą masę. W drugim naczyniu roztrzep jajka i stopniowo dodawaj je do cukru z masłem, jednocześnie mieszając z mąką.
- Jeszcze raz dokładnie wymieszaj zawartość miski. Zalej dwie łyżki kawy rozpuszczalnej wrzątkiem. Pozostaw na kilka minut, aby nieco wystygła, a następnie dodaj ją do reszty składników.
- Przygotuj dwie płaskie foremki, a następnie wysmaruj masłem, aby uniknąć przywarcia spodu. Jeszcze raz wymieszaj zawartość miski i ostrożnie wlej do każdego naczynia. Piecz je przez około 25-30 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
Polewa do ciasta kawowego – sposób przygotowania
- Gdy ciasto będzie się piekło, zabierz się za przygotowywanie polewy. Ubij cukier puder z masłem, aż uzyskasz jednolitą i puszystą masę.
- Zalej dwie łyżeczki kawy wrzątkiem, wymieszaj, a następnie dodaj do masy. Całość ponownie ubij, przykryj innym naczyniem lub folią spożywczą, a następnie odstaw do lodówki do czasu, gdy ciasto będzie gotowe do wyjęcia z piekarnika.
- Posmaruj jedno z ciast dżemem truskawkowym, a następnie dodaj odrobinę warstwy polewy. Ułóż na nim drugie ciasto, wierzch którego pokryjesz resztą polewy. Wierzch posyp orzechami włoskimi.
Przeczytaj także: Takiego ciasta nigdy nie jadłeś! Dodaj tylko szklankę Coca-Coli
Pozostaw tak przygotowane ciasto na kilka minut, aby ostygło. Możesz podawać je zarówno na ciepło, najlepiej z dodatkiem lodów waniliowych czy śmietankowych, jak i schłodzone.