Takiego frykasa jeszcze nie jadłeś. Ciasto Marlenka jest wyjątkowe pod każdym względem. Wygląda fenomenalnie, a jeszcze lepiej smakuje. W dodatku jego przygotowanie nie zajmuje wcale dużo czasu. Właśnie dlatego od lat robi furorę w Czechach, a teraz także i w Polsce.
Ciasto Marlenka. Składniki:
- 150g masła lub margaryny
- 2,5-3 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek miodu
- szklanka cukru pudru
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżki octu spirytusowego 10%
- 3 jajka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 3 szklanki mleka
- 400g masy kajmakowej
- 250g margaryny lub masła
- garść orzechów
Ciasto Marlenka. Wykonanie:
- 2 szklanki mleka wlewamy do garnka i gotujemy.
- 2 budynie rozdrabniamy w 1 szklance mleka.
- Wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia.
- Gdy budyń będzie stygł przygotujemy spody.
- Do garnka wkładamy margarynę lub masło i rozpuszczamy.
- Dodajemy cukier puder oraz miód i mieszamy.
- Następnie w osobnej miseczce mieszamy ocet z sodą i dodajemy do masy, mieszamy do momentu aż masa ściemnieje.
- Ściągamy masę z ognia i studzimy około 10 minut.
- Do masy dodajemy jajka i przesianą mąkę.
- Wszystko mieszamy, a gdy zgęstnieje wyciągamy na blat i zagniatamy ciasto.
- Dzielimy je na 6 równych części, każdą wałkujemy cienko na podsypanym mąką blacie i nawijamy na wałek.
- Następnie przenosimy do blaszki wyłożonej papierem.
- Każdy spód pieczemy ok 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Następnie wyrabiamy masę.
- Masło lub margarynę miksujemy na puch.
- Dodajemy masę kajmakową i dalej miksujemy.
- Dokładamy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
- Następnie każdy spód przekładamy cienko masą.
- Orzechy mielimy w malakserze.
- Posypujemy ciasto.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: