W powszechnej świadomości ryż to produkt, który wykorzystuje się do dań obiadowych, m.in. jako dodatek. Ewentualnie – może być przydatny do zupy mlecznej. Jednak najwyższy czas zmienić myślenie, ponieważ stanowi on także idealny składnik do deserów, na przykład właśnie ciasta.
Przepis na ciasto ryżowe – potrzebne składniki
- pół szklanki cukru
- cztery szklanki mleka
- szklanka białego ryżu
- trzy jajka
- opcjonalnie – cukier puder do posypania gotowego ciasta
Przeczytaj także: Szwedzi się nimi zajadają. Tymi faworkami zrobisz furorę
Przepis na ciasto ryżowe – sposób przygotowania
- Ugotuj ryż zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
- Po ugotowaniu umieść ryż w garnku z mlekiem i cukrem.
- Mieszaj zawartość garnka, aby uniknąć przypalenia, aż mleko się zagotuje, a cukier całkowicie rozpuści.
- Oddziel żółtka od białek. Te drugie ubijaj ręcznie lub przy użyciu miksera, aż uzyskasz sztywną pianę.
- Do mleka z ryżem i rozpuszczonym cukrem dodaj żółtka i pianę z białek.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. W oczekiwaniu, aż będzie gotowy, wyłóż tortownicę lub inną formę papierem do pieczenia, a następnie wylej tam masę ciasta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przeczytaj także: Przepis na pyszne ciasto bez grama tłuszczu. I to nie jest keks!
Ciasto należy piec przez około pół godziny. Po wyjęciu odstaw je na kwadrans, aby ostygło i "osiadło". Przed podaniem możesz posypać wierzch cukrem pudrem.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.