Przepis na ciasto salceson nie jest trudny. Świetnie sprawdzi się jako osłoda chłodniejszych jesiennych wieczorów. Ze względu na swój charakterystyczny smak sprawi, że będziesz wracać do niego bardzo często.
Ciasto salceson. Składniki:
- 7 jabłek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 200 ml oleju roślinnego
- 4 jajka
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto salceson. Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Kwadratową formę o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Jabłka umyj, osusz i pokrój w kostkę.
- Do miski przesiej mąkę.
- Wsyp cukier, kakao i proszek do pieczenia.
- Wymieszaj.
- Wbij jajka i wlej olej.
- Wymieszaj, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.
- Ciasto przelej do formy i wyłóż jabłka, wciskając je w ciasto.
- Formę wstaw do piekarnika i piecz około 40 minut.
- Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl