Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Przepis na ciasto Vanessa. Prawdziwa gratka dla miłośników czekolady

4

Ciasto Vanessa sprawdzi się na każdą okazję. Jest wręcz dziecinnie proste w przygotowaniu. Wystarczy, że będziemy uważnie śledzić wyszczególnione w przepisie kroki, a wszystko pójdzie jak po maśle. To idealna propozycja dla wielbicieli czekolady.

Przepis na ciasto Vanessa. Prawdziwa gratka dla miłośników czekolady
Ciasto Vanessa to prawdziwa gratka dla miłośników czekolady (Getty Images)

Głównym składnikiem ciasta Vanessa jest czekolada — w formie budyniu oraz tabliczki mlecznej. Nic dziwnego, że już gotowy deser dosłownie rozpływa się w ustach. Na koniec warto posypać go obficie czekoladową posypką, która stanie się kropką nad "i" oraz przełamie monotonię smaku śmietany.

Przepis na ciasto Vanessa. Potrzebne składniki

  • słodka śmietanka 30-procentowa
  • 2 saszetki śmietany fix
  • pół kostki masła
  • litr mleka
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 saszetki budyniu czekoladowego
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • posypka czekoladowa
  • paczka herbatników

Przepis na ciasto Vanessa. Sposób przygotowania

  • Ubij białka — najlepiej przy użyciu miksera. W międzyczasie stopniowo dodawaj cukier oraz żółtka.
  • Do zawartości miski wsyp obie mąki oraz kakao. Całość mieszaj lub miksuj, aż uzyskasz jednolitą masę.
  • Przygotuj formę do ciasta. Wyłóż ją papierem do pieczenia, który następnie wysmarujesz masłem. W ten sposób unikniesz przywierania spodu.
  • Przelej zawartość miski do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wyjmij po około 15-20 minutach.
  • W szklance lub misce wymieszaj mleko i oba budynie w proszku. Drobno posiekaj i dodaj mleczną czekoladę. Przelej wszystko do garnuszka.
  • Zagotuj czekolady, cały czas mieszając, żeby zapobiec przypaleniu. Gdy wszystkie składniki się połączą, zdejmij garnuszek z ognia.
  • Kiedy zawartość garnuszka ostygnie, przelej całość do miski i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość miksuj, aż powstanie krem o jednolitej masie.
  • Rozsmaruj krem na upieczonym wcześniej spodzie, a następnie ułóż na nim herbatniki.
  • Zmiksuj obie śmietany z cukrem pudrem, pamiętając, by 30-procentowa została wcześniej schłodzona. Gdy stanie się sztywna, rozsmaruj ją na wierzchu ciasta.

Zanim podasz ciasto, wstaw je na pół godziny do lodówki. Na koniec udekoruj posypką.

Zobacz także: Błyskawiczny przepis na brownie. Sekretem jest jeden składnik
Autor: EKO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić