Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Przepis na ciasto Vanessa. Prawdziwa gratka dla miłośników czekolady

4

Ciasto Vanessa sprawdzi się na każdą okazję. Jest wręcz dziecinnie proste w przygotowaniu. Wystarczy, że będziemy uważnie śledzić wyszczególnione w przepisie kroki, a wszystko pójdzie jak po maśle. To idealna propozycja dla wielbicieli czekolady.

Przepis na ciasto Vanessa. Prawdziwa gratka dla miłośników czekolady
Ciasto Vanessa to prawdziwa gratka dla miłośników czekolady (Getty Images)

Głównym składnikiem ciasta Vanessa jest czekolada — w formie budyniu oraz tabliczki mlecznej. Nic dziwnego, że już gotowy deser dosłownie rozpływa się w ustach. Na koniec warto posypać go obficie czekoladową posypką, która stanie się kropką nad "i" oraz przełamie monotonię smaku śmietany.

Przepis na ciasto Vanessa. Potrzebne składniki

  • słodka śmietanka 30-procentowa
  • 2 saszetki śmietany fix
  • pół kostki masła
  • litr mleka
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 saszetki budyniu czekoladowego
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • posypka czekoladowa
  • paczka herbatników

Przepis na ciasto Vanessa. Sposób przygotowania

  • Ubij białka — najlepiej przy użyciu miksera. W międzyczasie stopniowo dodawaj cukier oraz żółtka.
  • Do zawartości miski wsyp obie mąki oraz kakao. Całość mieszaj lub miksuj, aż uzyskasz jednolitą masę.
  • Przygotuj formę do ciasta. Wyłóż ją papierem do pieczenia, który następnie wysmarujesz masłem. W ten sposób unikniesz przywierania spodu.
  • Przelej zawartość miski do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wyjmij po około 15-20 minutach.
  • W szklance lub misce wymieszaj mleko i oba budynie w proszku. Drobno posiekaj i dodaj mleczną czekoladę. Przelej wszystko do garnuszka.
  • Zagotuj czekolady, cały czas mieszając, żeby zapobiec przypaleniu. Gdy wszystkie składniki się połączą, zdejmij garnuszek z ognia.
  • Kiedy zawartość garnuszka ostygnie, przelej całość do miski i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość miksuj, aż powstanie krem o jednolitej masie.
  • Rozsmaruj krem na upieczonym wcześniej spodzie, a następnie ułóż na nim herbatniki.
  • Zmiksuj obie śmietany z cukrem pudrem, pamiętając, by 30-procentowa została wcześniej schłodzona. Gdy stanie się sztywna, rozsmaruj ją na wierzchu ciasta.

Zanim podasz ciasto, wstaw je na pół godziny do lodówki. Na koniec udekoruj posypką.

Zobacz także: Błyskawiczny przepis na brownie. Sekretem jest jeden składnik
Autor: EKO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić