Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Przepis na ciasto Vanessa. Prawdziwa gratka dla miłośników czekolady

4

Ciasto Vanessa sprawdzi się na każdą okazję. Jest wręcz dziecinnie proste w przygotowaniu. Wystarczy, że będziemy uważnie śledzić wyszczególnione w przepisie kroki, a wszystko pójdzie jak po maśle. To idealna propozycja dla wielbicieli czekolady.

Przepis na ciasto Vanessa. Prawdziwa gratka dla miłośników czekolady
Ciasto Vanessa to prawdziwa gratka dla miłośników czekolady (Getty Images)

Głównym składnikiem ciasta Vanessa jest czekolada — w formie budyniu oraz tabliczki mlecznej. Nic dziwnego, że już gotowy deser dosłownie rozpływa się w ustach. Na koniec warto posypać go obficie czekoladową posypką, która stanie się kropką nad "i" oraz przełamie monotonię smaku śmietany.

Przepis na ciasto Vanessa. Potrzebne składniki

  • słodka śmietanka 30-procentowa
  • 2 saszetki śmietany fix
  • pół kostki masła
  • litr mleka
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 saszetki budyniu czekoladowego
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • posypka czekoladowa
  • paczka herbatników

Przepis na ciasto Vanessa. Sposób przygotowania

  • Ubij białka — najlepiej przy użyciu miksera. W międzyczasie stopniowo dodawaj cukier oraz żółtka.
  • Do zawartości miski wsyp obie mąki oraz kakao. Całość mieszaj lub miksuj, aż uzyskasz jednolitą masę.
  • Przygotuj formę do ciasta. Wyłóż ją papierem do pieczenia, który następnie wysmarujesz masłem. W ten sposób unikniesz przywierania spodu.
  • Przelej zawartość miski do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wyjmij po około 15-20 minutach.
  • W szklance lub misce wymieszaj mleko i oba budynie w proszku. Drobno posiekaj i dodaj mleczną czekoladę. Przelej wszystko do garnuszka.
  • Zagotuj czekolady, cały czas mieszając, żeby zapobiec przypaleniu. Gdy wszystkie składniki się połączą, zdejmij garnuszek z ognia.
  • Kiedy zawartość garnuszka ostygnie, przelej całość do miski i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość miksuj, aż powstanie krem o jednolitej masie.
  • Rozsmaruj krem na upieczonym wcześniej spodzie, a następnie ułóż na nim herbatniki.
  • Zmiksuj obie śmietany z cukrem pudrem, pamiętając, by 30-procentowa została wcześniej schłodzona. Gdy stanie się sztywna, rozsmaruj ją na wierzchu ciasta.

Zanim podasz ciasto, wstaw je na pół godziny do lodówki. Na koniec udekoruj posypką.

Zobacz także: Błyskawiczny przepis na brownie. Sekretem jest jeden składnik
Autor: EKO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 18.01.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Pociąg pędził prawie 300 km/h. 40-latek jechał między wagonami
"Smok Kampinoski". Niezwykły okaz w Parku Narodowym
Wprowadzono wysokie opłaty w polskich górach. Zła wiadomość dla narciarzy
Kontrowersyjne oświadczenie nt. sprzętu WOŚP. Prawniczka: nie mają mocy prawnej
Zagrożenie zdrowia i życia. Rodzina błaga o pomoc w odnalezieniu 22-latki
Nowy kalendarz ferii zimowych. "Ceny spadną"
Dramatyczna akcja służb na Podkarpaciu. Przysypany mężczyzna
Seniorzy masowo tracą pieniądze. Myślą, że idą na bezpłatne badania
Iga Świątek zagra w kolejnej rundzie. Teraz mecz z Niemką
Chleb ze smalcem za 25, kiełbasa za 30. Ceny w Zakopanem
Zaginęła prawniczka z Lublina. Rodzina zwróciła się z apelem do kierowców
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić