Głównym składnikiem ciasta Vanessa jest czekolada — w formie budyniu oraz tabliczki mlecznej. Nic dziwnego, że już gotowy deser dosłownie rozpływa się w ustach. Na koniec warto posypać go obficie czekoladową posypką, która stanie się kropką nad "i" oraz przełamie monotonię smaku śmietany.
Przeczytaj także: Pyszny mus czekoladowy. Wystarczą trzy składniki
Przepis na ciasto Vanessa. Potrzebne składniki
- słodka śmietanka 30-procentowa
- 2 saszetki śmietany fix
- pół kostki masła
- litr mleka
- tabliczka mlecznej czekolady
- 2 saszetki budyniu czekoladowego
- 1/4 szklanki ciemnego kakao
- 1/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- posypka czekoladowa
- paczka herbatników
Przeczytaj także: Ciasto marchewkowe według Ani Starmach. Idealne na jesienne dni!
Przepis na ciasto Vanessa. Sposób przygotowania
- Ubij białka — najlepiej przy użyciu miksera. W międzyczasie stopniowo dodawaj cukier oraz żółtka.
- Do zawartości miski wsyp obie mąki oraz kakao. Całość mieszaj lub miksuj, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Przygotuj formę do ciasta. Wyłóż ją papierem do pieczenia, który następnie wysmarujesz masłem. W ten sposób unikniesz przywierania spodu.
- Przelej zawartość miski do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wyjmij po około 15-20 minutach.
- W szklance lub misce wymieszaj mleko i oba budynie w proszku. Drobno posiekaj i dodaj mleczną czekoladę. Przelej wszystko do garnuszka.
- Zagotuj czekolady, cały czas mieszając, żeby zapobiec przypaleniu. Gdy wszystkie składniki się połączą, zdejmij garnuszek z ognia.
- Kiedy zawartość garnuszka ostygnie, przelej całość do miski i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość miksuj, aż powstanie krem o jednolitej masie.
- Rozsmaruj krem na upieczonym wcześniej spodzie, a następnie ułóż na nim herbatniki.
- Zmiksuj obie śmietany z cukrem pudrem, pamiętając, by 30-procentowa została wcześniej schłodzona. Gdy stanie się sztywna, rozsmaruj ją na wierzchu ciasta.
Przeczytaj także: Przepis na ciasto daktylowe. Łatwe w przygotowaniu, idealne dla łasuchów
Zanim podasz ciasto, wstaw je na pół godziny do lodówki. Na koniec udekoruj posypką.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.