Ciasto Wenus to biszkopt przełożony cytrynowym kremem i posypany wiórkami kokosowymi. W wersji bez pieczenia jest spód z ciasteczek i bardzo uproszczona wersja kremu. Dzięki temu ciasto będzie gotowe o wiele szybciej.
Ciasto Wenus. Potrzebne składniki:
- 100 g masła
- 200 g herbatników
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 łyżka żelatyny
- 1 szklanka gorącej wody
- 330 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 kg białego sera zmielonego (z wiaderka)
- prażone wiórki kokosowe
Czytaj także: Przepis na owsiankę bounty. Deser i śniadanie w jednym
Ciasto Wenus. Sposób wykonania:
- galaretki i żelatynę dokładnie rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do wystudzenia
- masło roztop i lekko przestudź
- pokrusz herbatniki na bardzo drobne kawałki (możesz użyć blendera) i dodaj do masła
- tak przygotowaną masę przełóż do tortownicy, dokładnie dociśnij i odstaw do lodówki
- śmietanę ubij z cukrem pudrem
- twaróg wymieszaj z wystudzoną galaretką cytrynową i dodaj ubitą śmietanę
- masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód z ciasteczek
- wstaw do lodówki na około godzinę
- po wyjęciu z lodówki ciasto posyp uprażonymi wiórkami kokosowymi
Zobacz także: Francuski klasyk na nowo. Tarta z pieczarkami i porem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl