Proste ciasto "wiewiórka", jak na deser, ma stosunkowo niedużo kalorii na porcję. Jest bardzo proste w przygotowaniu, a pieczenie zajmuje około godziny. Ciasto można zrobić w wersji z orzechami laskowymi, jednak najlepiej sprawdzają się właśnie orzechy włoskie.
Przepis na ciasto "wiewiórka". Potrzebne składniki:
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżki cynamonu
- 3 jabłka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka orzechów włoskich
Zobacz także: Pannukakku - prosty przepis na fińskie naleśniki
Czytaj także: Przepis na domowe żelki. Tylko 2 składniki
Przepis na ciasto "wiewiórka". Sposób wykonania:
- Na początek orzechy włoskie posiekaj drobno.
- Wbij jajka do miski.
- Ubij jajka z cukrem i solą.
- Następnie dodaj sodę, cynamon, proszek do pieczenia, mąkę i miód. Miksuj, aż masa stanie się jednolita.
- Teraz pokrój jabłka. Pozostaw niewielkie fragmenty, które widoczne będą w cieście.
- Wymieszaj powstałą wcześniej masę ciasta z jabłkami.
- Dodaj orzechy, wymieszaj, a następnie masę przelej do formy.
- Piecz w piekarniku przez około godzinę, w temp. ok. 200 st. Celsjusza.
Ciasto to idealnie pasuje do herbaty. Pysznie smakuje także z ciepłym mlekiem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl