To ciasto czekoladowe przygotuje każdy, nawet osoba kompletnie pozbawiona talentu kulinarnego. Potrzebne będą zaledwie dwa składniki i kilkanaście minut wolnego czasu. Sekretem udanego ciasta są dobrze ubite jajka i odpowiednia temperatura pieczenia.
Przepis na ciasto czekoladowe. Potrzebne składniki:
- 4 duże jajka
- 240 g nutelli
Czytaj także: Drogi i brzydki. Przepis na najlepszy sernik na świecie
Przepis na ciasto czekoladowe. Sposób przygotowania:
- formę o wymiarach 20x20 cm wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia
- piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza
- białka oddziel od żółtek
- białka ubij na sztywną pianę, a następnie powoli dodawaj po jednym żółtku
- nutellę podgrzej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce tak, aby stała się płynna. Nie może być jednak gorąca
- nutellę dodaj do jajek w trzech w partiach. Za każdym razem bardzo delikatnie wymieszaj masę
- masę przelej do przygotowanej wcześniej formy i wstaw do piekarnika na 20-25 minut
Gotowe, smacznego! Ciasto z nutelli i jajek może przypominać wyglądem zakalec, ale nie zrażaj się - tak właśnie powinno być. Jeśli spodobał ci się ten przepis to spróbuj także fit nutelli oraz cold brew.
Zobacz także: Tort naleśnikowy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl