Dynia to warzywo, które jest jednym z symboli jesieni. Często jednak zapominamy, że świetnie sprawdza się ona nie tylko jako składnik dania obiadowego, lecz także słodyczy.
Przeczytaj także: Tanie ciasto bez pieczenia. Przygotujesz je w 10 minut
Przepis na ciasto z dyni. Potrzebne składniki
- średniej wielkości dynia
- dwie szklanki mąki tortowej
- pół łyżki stołowej sody oczyszczonej
- łyżka stołowa cukru waniliowego
- łyżka stołowa cynamonu
- łyżka stołowa gałki muszkatołowej
- pół szklanki białego cukru
- dwa jajka
Przeczytaj także: Ciasto bez pieczenia o smaku Kinder Bueno. Wystarczy je schłodzić
Przepis na ciasto z dyni. Sposób przygotowania
- Umyj i pokrój dynie, a następnie przy użyciu łyżeczki zbierz znajdujący się wewnątrz miąższ – do przygotowania ciasta będziesz potrzebować od półtora do dwóch szklanek.
- Dokładnie ubij jajka z białym cukrem tak, by utworzyły jednolitą masę. Następnie dodaj do nich cukier waniliowy i wszystkie przyprawy, a całość zmiksuj.
- Odsącz i zetrzyj miąższ z dyni. Gdy będzie już gotowy, dodaj go do uzyskanego wcześniej ciasta, a całość dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj formę do pieczenia i dokładnie wysmaruj jej ścianki oraz spód masłem tak, by ciasto do nich nie przywarło.
- Ciasto z dyni powinno być gotowe po upływie około 45-50 minut. Należy je piec w temperaturze maksymalnie 180 stopni Celsjusza.
Przeczytaj także: Ciasto czekoladowe bez jajek i mleka. Przygotujesz je w 30 minut
Po wyjęciu ciasta z piekarnika pozostaw je na pół godziny, by ostygło. Przed podaniem możesz jeszcze posmarować wierzch deseru cukrem lukrem.