Ciasto z patelni to świetny pomysł na szybki deser bez użycia piekarnika. Puszyste ciasto kakaowo-waniliowe możesz przygotować również z dodatkiem ulubionych owoców. Ciasto jest szybkie i banalnie proste w przygotowaniu, idealnie dla niespodziewanych gości. Wystarczy wymieszać składniki wylać na patelnię i pół godziny smażyć pod przykryciem.
Ciasto z patelni. Potrzebne składniki:
- 3 duże jajka
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g jogurtu naturalnego
- 120 g oleju
- 180 g cukru
- 25 g kakao
- 2 łyżki wody
- wanilia lub odrobina aromatu waniliowego
Ciasto z patelni. Sposób wykonania:
- Jajka ucieraj z cukrem na puch
- Dodaj jogurt, olej i wanilię i dalej miksuj
- Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksuj do połączenia składników
- Ciasto podziel na 2 części, do jednej dodaj kakao oraz wodę
- Patelnię natłuść dość obficie, wylej na nią jasną masę
- Na wierzch wylej ciemną część masy
- Przykryj pokrywką (dokładnie) i smaż na najmniejszym ogniu przez ok. 35 minut
- Jeśli spód zacznie się zbyt przypiekać możesz odwrócić ciasto na drugą stronę na ostatnie 10 minut
Zobacz także: Ciasto drożdżowe dla leniwych
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl