Gdy przygotowujemy posiłki, warto pamiętać o sezonowych warzywach i owocach. Właśnie do takich należą śliwki – przygotowane z nich powidła stanowią kluczowy składnik ciasta.
Przeczytaj także: Przepis na szybkie ciasto ze śliwkami
Przepis na ciasto z powidłami śliwkowymi i orzechami – potrzebne składniki
- słoiczek powideł śliwkowych
- szklanka orzechów włoskich
- pół szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki cukru waniliowego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 1,5 kostki masła
- polewa z mlecznej czekolady
Przeczytaj także: Przepis na szarlotkę bez pieczenia. Te składniki na pewno znajdziesz w swojej kuchni
Przepis na ciasto z powidłami śliwkowymi i orzechami – sposób przygotowania
- Oddziel żółtka od białek. W oddzielnym naczyniu umieść mąkę, cukier waniliowy, cukier puder i proszek do pieczenia.
- Podziel masło na mniejsze kawałki, a następnie zmieszaj z mąką, cukrem i proszkiem i dokładnie ugnieć.
- Dodaj do ciasta żółtka i ponownie ugnieć. Uformuj kulę, owiń ją folią aluminiową lub spożywczą i umieść w lodówce na 1,5-2 godziny, aby się schłodziła.
- Czekając na schłodzenie się ciasta, obierz i drobno posiekaj orzechy włoskie.
- Ubij białka na sztywną pianę. Gdy ciasto będzie schłodzone, umieść je w formie – wcześniej dokładnie wysmaruj ją masłem, aby uniknąć przywierania.
- Na zmianę smaruj ciasto powidłami śliwkowymi i pianą z dodatkiem orzechów. Wierzch zalej przygotowaną wcześniej polewą czekoladową.
Przeczytaj także: Prosty przepis na sernik oreo na zimno. Tylko 5 składników
Ciasto należy piec przez maksymalnie 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem warto odczekać jakiś czas, aby ostygło. Deser można podawać osobno, jak i z dodatkiem lodów lub bitej śmietany.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.