To ciasto uwielbiają nie tylko dorośli, ale także dzieci. Do przygotowania "zebry" potrzebujesz kilku prostych składników, które zapewne masz w swojej kuchni. Po przestudzeniu ciasta możesz posypać je cukrem pudrem lub ulubioną polewą. Ciasto "zebra" możesz także podawać z powidłami.
Przepis na ciasto "zebra". Potrzebne składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3/4 szklanki oleju
- 2,5 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Czytaj także: W PRL-u wszyscy się tym zajadali. Przepis na pampuchy
Przepis na ciasto "zebra". Sposób wykonania:
- jajka wyjmij z lodówki wcześniej, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- jajka ubijaj przez ok. 10 minut na puszystą pianę
- dodawaj partiami cukier
- do jednolitej masy dodaj małym strumieniem wodę i olej
- wszystko razem miksuj do połączenia się składników
- następnie do masy przesiej mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj delikatnie szpatułką
- masę podziel na 2 równe części: do jednej dodaj 3 łyżki mąki, a do drugiej 3 łyżki kakao i wymieszaj do połączenia się składników
- tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem o pieczenia
- ciasto wylewaj po łyżce, na zmianę jasną i ciemną masę
- ciasto zebra wstaw do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piecz ok. 40-55 min (góra-dół) do suchego patyczka
- po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika
- przed podaniem ciasto możesz posypać cukrem pudrem
Zobacz także: Najprostsze ciasto na świecie. Przepis na amerykańską wersję babki piaskowej
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl