Mimo że w okresie upałów największą popularnością cieszą się zimne desery, nie warto bagatelizować wartości ciepłych lodów. Szczególnie, że na dłuższą metę objadanie się mrożonymi kremami czy sorbetami może mieć katastrofalne skutki dla naszego gardła. No i – są dziecinnie proste w przygotowaniu!
Przeczytaj także: Polka poszła do lodziarni w USA. Ceny? Lepiej usiądźcie
Przepis na ciepłe lody – potrzebne składniki
- opcjonalnie – wafelki do lodów
- opcjonalnie – świeże owoce
- opcjonalnie – polewa czekoladowa
- dwie szklanki cukru
- trzy jajka
- pół szklanki wody mineralnej
Przeczytaj także: Czekoladowy milkshake. Smakuje jak w McDonald's!
Przepis na ciepłe lody – sposób przygotowania
- Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Te ostatnie ubij na pianę.
- Umieść ubite białka w misce, dodaj wodę oraz cukier. Miksuj je przy użyciu miksera lub blendera, aż wszystkie produkty utworzą jednolitą masę.
- Na palnik wstaw garnek z wodą, a kiedy zacznie wrzeć, umieść nad nią miskę z ubitą masą. Mieszaj ją przy użyciu trzepaczki, aż nabierze konsystencji tradycyjnych ciepłych lodów.
Przeczytaj także: Ile?! Paragon grozy z Warszawy. Cena za lody powala
Po około kwadransie lody będą gotowe. W zależności od twoich preferencji możesz podawać je zarówno w wafelku, jak i w pucharku. Ich smak doskonale komponuje się z owocami oraz polewą czekoladową.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.