Cilbir to danie znane u nas jako jajka po turecku. Doskonałe połączenie smaków może urozmaicić twój śniadaniowy jadłospis. Nie zapomnij o grzankach, bo przecież właśnie z nimi najlepiej jest jeść delikatne, wypływające żółtko!
Czytaj także: Cebulowa zapiekanka. Dziwny przysmak prosto z USA
Jajka po turecku. Składniki:
- 2-4 jajka
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 2-4 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka octu
- 1 ząbek czosnku
- sól
- 4-5 łyżek masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 2-3 łyżki świeżego koperku
- grzanki z pszennego chleba lub bagietki do podania
Jajka po turecku. Wykonanie:
- Do jogurtu dodaj sól, czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj
- Jajka ugotuj w koszulkach - zagotuj wodę z łyżką octu, zamieszaj energicznie gotującą się wodę i wbij jajko, każde gotuj oddzielnie
- Na patelni rozgrzej masło, podsmaż na nim chilli dodaj oliwę, zamieszaj, zdejmij z ognia
- Tak przygotowany tłuszcz wylej na talerze, na niego połóż jogurtowy sos
- Na sos połóż jajko, posyp świeżym koperkiem
Czytaj także: Chlebowa sałatka to hit! Przepis wg Makłowicza
Zobacz także: Warstwowa zapiekanka z chleba tostowego. Przepis stanie się twoim hitem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl