Clafoutis to najprostsze na świecie ciasto z owocami. Przygotowanie zajmuje kilkanaście minut, a składniki każdy znajdzie w swoich kuchennych szafkach. Choć w wersji klasycznej dodaje się do niego czereśnie, to równie dobrze będzie smakował z truskawkami, jagodami, malinami, śliwkami czy nawet suszoną żurawiną.
Czytaj także: Pizza z czterech składników. Prosty i szybki przepis
Ciasto clafoutis. Potrzebne składniki
- 3 jajka
- 60 g cukru
- 70 g mąki pszennej
- 150 ml śmietany 30 lub 36 proc.
- 150 ml mleka
- 200 g świeżych lub mrożonych owoców
Ciasto clafoutis. Sposób przygotowania
- jajka ubić z cukrem na puszystą pianę
- dodać śmietanę i mleko
- na koniec wsypać przesianą mąkę i ponownie zmiksować (ciasto powinno mieć lekko płynną konsystencję)
- przelać ciasto o wysmarowanej tłuszczem formy (20x20 cm)
- na wierzch wyłożyć owoce i wstawić do piekarnika na 15 min (temperatura 200 st.)
Smacznego! Sprawdź także jak zrobić najlepsze ciasto czekoladowe oraz oryginalną włoską pizzę.
Zobacz także: Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl