Corn dogi w Polsce są mało znanym daniem. W USA jednak to bardzo popularny street food. Podawany jest najczęściej z musztardą i keczupem. Jego wykonanie w domu jest bardzo proste. Jeśli nie przepadasz za parówkami, użyj cienkich kiełbasek, a jeśli chcesz przygotować wersję wege, użyj parówek roślinnych.
Przepis na corn dogi. Potrzebne składniki:
- 5 parówek
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mleka
- jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 500 ml oleju do smażenia
- potrzebne też będą: patyczki do szaszłyków
Czytaj także: Przepis na currywursta. Klasyka niemieckiego fastfoodu
Przepis na corn dogi. Sposób wykonania:
- Parówki wyjmij z folii i przekrój na pół
- W misce zmiksuj obie mąki, mleko, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli na gładką masę
- Rozgrzej na patelni olej
- Parówki nakłuj na patyczki do szaszłyków
- Zamocz parówkę dokładnie w cieście i smaż na głębokim oleju trzymając za patyczek do tej pory, aż ciasto będzie lekko brązowe
Corn dogi najlepiej smakują na ciepło. Podawane są zazwyczaj z keczupem i musztardą, ale sprawdzi się do nich doskonale również dip serowy.
Zobacz także: Jesień, a wraz z nią przysmaki z dyni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl