Corn dogi to bardzo popularny uliczny street food. Nie dość, że można go kupić w food truckach, to można odgrzać sobie jego mrożoną wersję samemu w domu. Ci bardziej ambitni kupią gotową mieszankę ciasta do corn dogów, a ci za pan brat z kuchnią przyrządzą wszystko sami. Co ciekawe, mozzarella corn dog jest przekąską bardziej popularną w Korei. Zrobienie jej samemu w Polsce to wcale nie taka trudna sprawa!
Przepis na mozzarella corn dogi. Potrzebne składniki:
- 200 g twardej mozzarelli w bolku
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mleka
- jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 500 ml oleju do smażenia
- potrzebne też będą: patyczki do szaszłyków
Przepis na mozzarella corn dogi. Sposób wykonania:
- Mozzarellę pokrój na mniejsze bloczki o długości ok. 10 cm (tak, by zajmowały mniej więcej połowę wykałaczki)
- W większej misce wymieszaj obie mąki, proszek do pieczenia i sól
- Dodaj mleko i jajko, dokładnie zmiksuj do powstania gęstej masy
- Ser nakłuj wzdłuż na wykałaczkę, zamocz obficie w porcji ciasta i smaż na głębokim rozgrzanym oleju trzymając ostrożnie za patyczek aż ciasto nie będzie rumiane
Mozzarella corn dogi najlepiej jeść od razu na ciepło, gdy ser w środku jest idealnie ciągnący. Gotową przekąskę możesz na chwilę odłożyć na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu po smażeniu.