Przepis na coś słodkiego. Ciasto Lion to większa wersja batonika

Ciasto Lion jest doskonałą alternatywą dla osób, które nie lubią piec. Można je zrobić dzień wcześniej, włożyć do lodówki i następnego dnia zjeść na zimno - wtedy smakuje najlepiej. Miłośnicy popularnego batonika będą zachwyceni!

Zdjęcie ilustracyjnePrzepis na coś słodkiego. Ciasto Lion to większa wersja batonika
Źródło zdjęć: © YouTube

Ciasto Lion jest nietrudne i szybkie w wykonaniu. W dodatku smakuje jak prawdziwy batonik, który skradł serca (i podniebienia) ludzi na całym świecie. Gwarantowane jednak, że w jednym kawałku ma znacznie mniej kalorii. Same zalety, prawda?

Ciasto Lion. Składniki:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każdy po 40 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 750 ml mleka
  • ok. 400 g herbatników z ząbkami "petit beurre"
  • 1 puszka (ok. 500 g) masy kajmakowej lub krówkowej
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • do wyboru: 50 g orzechów ziemnych lub 2 batoniki Lion
  • 100 g mlecznej czekolady + 1 łyżka oleju

Ciasto Lion. Wykonanie:

  • Proszki budyniowe wymieszać z 250 ml mleka.
  • Resztę mleka (500 ml) porządnie zagotować z cukrem.
  • Następnie wlewać rozmieszane w mleku budynie cały czas mieszając energicznie rózgą.
  • Gdy masa będzie gładka zagotować ją, następnie odstawić z ognia i całkowicie ostudzić (przełożyć do czystej miski, na wierzchu położyć przezroczystą folię spożywczą, żeby nie powstał kożuch).
  • Formę o wymiarach ok. 20 x 35 cm posmarować cienko masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 1/3 herbatników, na wierzchu rozsmarować masę kajmakową, przykryć drugą warstwą herbatników.
  • Miękkie masło ubić na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo po łyżce, ale w krótkich odstępach czasu, ostudzony budyń cały czas ubijając masę, aż będzie gładka i jednolita.
  • Otrzymaną masę budyniową podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na herbatniki, przykryć ostatnią warstwą ciastek.
  • Drugą część masy budyniowej zmiksować z masłem orzechowym i wyłożyć na wierzchu ciasta.
  • Posypać posiekanymi orzechami lub posiekanymi batonikami.
  • Roztopić połamaną na kosteczki czekoladę mleczną z dodatkiem oleju i polać po cieście.
  • Wstawić do lodówki, ale przed podaniem najlepiej ocieplić w temp. pokojowej.
Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Niezwykła pasterka w Tatrach. Gromadzi wiernych z całego kraju
Niezwykła pasterka w Tatrach. Gromadzi wiernych z całego kraju
Porównał Putina do kanibala. Rosyjski ksiądz ukarany
Porównał Putina do kanibala. Rosyjski ksiądz ukarany
Czekano na to 500 lat. Historyczna pasterka w Dublinie
Czekano na to 500 lat. Historyczna pasterka w Dublinie
Zemsta Ukraińców. Potężna eksplozja w Moskwie
Zemsta Ukraińców. Potężna eksplozja w Moskwie
Postawili to w lasach. Już wiadomo, co jest w środku
Postawili to w lasach. Już wiadomo, co jest w środku
Pojmali żołnierzy Kim Dzong Una. Ujawnili treść ich listu
Pojmali żołnierzy Kim Dzong Una. Ujawnili treść ich listu
Stanął przed kamerą i się zaczęło. "Radosne brykanie"
Stanął przed kamerą i się zaczęło. "Radosne brykanie"
Muniek broni rosyjskich sportowców w Polsce. "Lepiej dla nas niż dla Putina"
Muniek broni rosyjskich sportowców w Polsce. "Lepiej dla nas niż dla Putina"
Okrutne znalezisko w gdańskim lesie. "Nielegalny proceder"
Okrutne znalezisko w gdańskim lesie. "Nielegalny proceder"
Tu będą białe święta. Tak wygląda Zakopane
Tu będą białe święta. Tak wygląda Zakopane
Pracują od 7 do 20. Te sklepy czynne są w Wigilię
Pracują od 7 do 20. Te sklepy czynne są w Wigilię
Delfiny w Odrze. Jest rozpoznanie. Pomylili je z morświnami
Delfiny w Odrze. Jest rozpoznanie. Pomylili je z morświnami