Ciasto Lion jest nietrudne i szybkie w wykonaniu. W dodatku smakuje jak prawdziwy batonik, który skradł serca (i podniebienia) ludzi na całym świecie. Gwarantowane jednak, że w jednym kawałku ma znacznie mniej kalorii. Same zalety, prawda?
Ciasto Lion. Składniki:
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każdy po 40 g)
- 3 łyżki cukru
- 750 ml mleka
- ok. 400 g herbatników z ząbkami "petit beurre"
- 1 puszka (ok. 500 g) masy kajmakowej lub krówkowej
- 200 g masła (miękkiego)
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- do wyboru: 50 g orzechów ziemnych lub 2 batoniki Lion
- 100 g mlecznej czekolady + 1 łyżka oleju
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Ciasto Lion. Wykonanie:
- Proszki budyniowe wymieszać z 250 ml mleka.
- Resztę mleka (500 ml) porządnie zagotować z cukrem.
- Następnie wlewać rozmieszane w mleku budynie cały czas mieszając energicznie rózgą.
- Gdy masa będzie gładka zagotować ją, następnie odstawić z ognia i całkowicie ostudzić (przełożyć do czystej miski, na wierzchu położyć przezroczystą folię spożywczą, żeby nie powstał kożuch).
- Formę o wymiarach ok. 20 x 35 cm posmarować cienko masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 1/3 herbatników, na wierzchu rozsmarować masę kajmakową, przykryć drugą warstwą herbatników.
- Miękkie masło ubić na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo po łyżce, ale w krótkich odstępach czasu, ostudzony budyń cały czas ubijając masę, aż będzie gładka i jednolita.
- Otrzymaną masę budyniową podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na herbatniki, przykryć ostatnią warstwą ciastek.
- Drugą część masy budyniowej zmiksować z masłem orzechowym i wyłożyć na wierzchu ciasta.
- Posypać posiekanymi orzechami lub posiekanymi batonikami.
- Roztopić połamaną na kosteczki czekoladę mleczną z dodatkiem oleju i polać po cieście.
- Wstawić do lodówki, ale przed podaniem najlepiej ocieplić w temp. pokojowej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: